Na budove Bosákovej banky v Prešove visí ocenenie

16.10.2003 Celý región

Od štvrtka 9. októbra visí na historickej budove tzv. Bosákovej banky v Prešove, v ktorej dnes sídli pobočka OTP Banka Slovensko, a. s. , plaketa, pripomínaj...
Od štvrtka 9. októbra visí na historickej budove tzv. Bosákovej banky v Prešove, v ktorej dnes sídli pobočka OTP Banka Slovensko, a. s. , plaketa, pripomínajúca ocenenie, ktoré sa ušlo autorom jej rekonštrukcie. Ide o prestížnu cenu Európskej únie pod názvom European Union Prize for Cultural Heritage 2002, udeľovanú každoročne organizáciou Europa Nostra so sídlom v Bruseli.
Slávnosť spojená s umiestnením a odhalením plakety prebehla za účasti predstaviteľov organizácie, ktorá cenu udelila, OTP Banky i Spoločnosti Rudofa Bosáka, zameranej na uchovávanie pamiatky Michala Bosáka, rodáka z východného Slovenska, ktorý v roku 1920 založil Americko-slovenskú banku v Bratislave a jednu z jej deviatich filiálok v Prešove. Bosák kariéru urobil v USA a jeho podpis sa začiatkom 20. storočia objavil na americkej desaťdolárovej bankovke.

Dom Bosákovej banky sa tak zaradil do elitného klubu kultúrnych pamiatok Európy. Europa Nostra udeľuje ocenenie za zachovanie pamiatkových hodnôt a kultúrneho dedičstva. Je to nadnárodná lobbingová organizácia za záchranu kultúrneho dedičstva Európy. V súčasnosti jej prezidentom je dánsky princ Consort. Viac informácií o nej sa dá nájsť na internetovej stránke www.europanostra.org.
Prezidentom Spoločnosti Michala Bosáka so sídlom v Prešove je Rudolf Bosák. Spoločnosť má svoju internetovú stránku na adrese www.bosak.sk.

Autorom komplexnej obnovy secesnej budovy tzv. Bosákovej banky v Prešove je miestna firma A-typ, architektonický ateliér. Projekt do súťaže prihlásila Darina Petranská z Pamiatkového úradu v Prešove. Prešovčania obstali v konkurencii okolo 300 projektov z celej Európy. Spolu s nimi ocenili ďalších 31. S prvými úvahami o oprave objektu sa začalo v roku 1992, keď ho získala Investičná rozvojová banka. Projekt vznikol v roku 1995, práce začali o dva roky neskôr a skončili v roku 2002. Vyžiadali si okolo 90 miliónov Sk. Okrem hlavného zhotoviteľa prác A-TIS, a. s. , Prešov sa na prácach podieľalo ďalších 30 firiem. Výstavnú secesnú budovu na účely finančného ústavu na rohu Hlavnej a Levočskej ulice postavili v rokoch 1923 - 1924. Ide o zriedkavý, ale pekný príklad secesnej architektúry v Prešove.

(jj)
 

Vyberte región